Spår går ut på att en hund, kopplad i spårlina till föraren, följer en markbunden vittring av en människa. I spåret är träpinnar utlagda som hunden ska markera eller ta upp och lämna till föraren.

Hundar tycker vanligtvis att det är intressant att följa spårvittring. Den kopplar då på sina ursprungliga instinkter som handlar om att spåra efter ett byta som kan ge den föda.

Som förare är det spännande att följa efter en spårhund. Man inser vilket fantastiskt luktsinne hunden har. Stoppar man själv näsan i backen känner man ingenting av spårdoften. Hunden kan tränas att följa spår som är 10-20 timmar gamla, allt beroende på väderförhållanden och rutin.

Inom bruksprov spår finns det fyra klasser som man tävlar i, appell-, lägre-, högre- och elitklass. I elitklassen tävlar man för att få certifikat. 

Hunden skall hitta och markera människor som ligger mer eller mindre dolda i terrängen.

Att träna sök är mycket socialt, man är ofta ett gäng som har mycket trevligt tillsammans.

 

Det finns olika sätt att lära in och träna sök. Hunden markerar hittad figurant antingen genom att bli kvar och skälla vid figuranten eller genom att i munnen ta en markeringsrulle, som hänger i halsbandet, och återvända till sin förare. När man tränar sök skall man vara flera ekipage så att man kan hjälpas åt att gömma sig som figurant.

 

I princip kan alla hundar vara med och träna. De allra minsta hundarna kanske kan ha svårt att jobba i snårig och svårtillgänglig terrräng.

I bruksproven där söket ingår kan man tävla i klasser; appellklass, lägre klass, högre klass och elitklass.

Behöver du hjälp med träningen kan du ta hjälp av en Personlig hundinstruktör (PHI)

Behöver du hjälp med att hitta en kurs som passar just dig och din hund. Eller har du fastnat i träningen och behöver du idéer och råd för inlärning av ett moment. Kontakta någon av våra personliga hundinstruktörer.

När ni träffas vid första tillfället pratar ni igenom nuläget och sätter upp en målbild för träningen och bokar in efterföljande träningstillfällen. 

Det första tillfället är 45 minuter och kostar 500 kr för medlemmar och 700 kr för icke medlemmar. Ni väljer därefter hur långa efterföljande tillfällen ska vara.

Du betalar via Swish, nr: 123 221 86 18, till klubben direkt på plats. Ange att det gäller för en PHI, instruktörens namn, datum och antal studietimmar (studietimme = 45 minuter). 

Har du inte Swish går det även bra att betala in via klubbens BG-nummer, 467-4644. Du behöver uppvisa för den personliga hundinstruktören att avgiften är betald.

Nedan hittar du kontaktuppgifterna till våra personliga instruktörer samt inom vilka grenar de kan hjälpa till med.

Personlig hjälp inom valputveckling, allmänlydnad, brukslydnad, tävlingslydnad och spårutbildning: 

Ann-Marie Folkesson, Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den., Tel: 070-629 15 90

IPO: 

Percy Kembel, Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den., Tel 0768-98 39 26. (lämna ett meddelande så ringer Percy upp dig)

 

Agility och allmänlydnad: 

Emilie Billander, Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den., Tel: 073-588 20 10


Klubbens instruktörer tränar hund enligt Svenska Brukshundsklubbens policy för hundhållning och vår relation till hunden vid uppfostran, utbildning och träning

Samtliga instruktörer är utbildade SBK-instruktörer och/eller rekommenderade av klubbstyrelsen. De har erfarenhet av kursverksamhet och tränar och/eller tävlar aktivt med egen hund. Många har även tävlat/tävlar på hög nivå inom de olika grenar som finns på klubben.

Klubben erbjuder kurser för hundägare som vill tävla och/el bara ha en bra lydnad på sin hund.

Anlita extern instruktör
Om du saknar något i vårt kursutbud eller är en träningsgrupp som behöver något annat, vänligen kontakta Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

 

Hundägarutbildningssektorn, - HUS, ansvarar för klubbens hundägarutbildning.

 

Ansvariga: Yvonne Andersson är sammankallande för tillfället. Annette Lundgren sköter kurskansliet.  

Sektorns huvudsakliga uppgift är att planera och arrangera klubbens kursverksamhet . Tillsammans med våra  instruktörer försöker vi erbjuda flertalet kurser varje år. Vårt mål är att det ska finnas en kurs för alla, oavsett vad man har för hund, vad man vill träna på och hur höga mål man har.  Aktuellt kursutbud hittar du under menyfliken Gå kurs hos oss - planerade kurser.

En annan viktig uppgift för HUS är att ansvara för att utbilda nya instruktörer samt vidareutbilda de instruktörer som redan finns på klubben.

Utbildning till instruktör

Hos oss på SSBK är första steget att man testar på hur det är att vara instruktör genom att gå som elevinstruktör bredvid en erfaren instruktör. För att vara aktuell som elevinstruktör så ska man ha egen hunderfarenhet, ett genuint hund- och människointresse och intresse för pedagogik. Man måste ha i åtanke att det inte är hunden i kursekipaget som vi utbildar utan människan. Instruktörens uppgift är helt enkelt att lära hundägaren att träna sin hund efter individens eget behov. För att få gå instruktörsutbildningen hos Svenska Brukshundklubben eller Svenska Agilityklubben behöver du också ett rekommendationsbrev från din klubb, SSBK.

När man har arbetat som instruktör under en tid finns möjlighet till vidareutbildning.  Mer information om dessa utbildningar och vad som krävs, finns att läsa på Svenska brukshundklubbens hemsida

http://www.brukshundklubben.se/funktionar/hundagarutb/instruktor/

Om du har frågor eller är intresserad och vill veta mer kontaktar du, Yvonne Andersson på mejl Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

 

Brukslydnad
En kurs i brukslydnad är för dig som har tävlingsambitioner i bruks, men som ännu inte provat på att tävla. Den är också för dig som redan varit ute och tävlat, men som kanske behöver lite nya idéer i din träning och hjälp att komma vidare. Nivån är generellt lydnaden i appell eller Lägre (Lkl) men anpassas efter ekipagen. Vi anser att ni bör ha gått allmänlydnadskurs 2 eller motsvarande innan denna kurs för att kunna tillgodogöra er brukslydnadsträningen full ut. Stor del av kursen handlar om att ge varandra feedback och lära av varandras arbete.

Underkategorier